MENU Úvod Popis Chov Výživa Deníček Naši krysáci Plánované vrhy Miminka Odchovy Kniha vzkazů Fórum Diskuze na lidech Kontakt Fotogalerie Videogalerie
Návštěvy:

Právě on-line:



ODKAZY:

Tato stránka je součástí, webové prezentace chovatelské stanice laboratorních potkanů.
Více o mě a o všech mých zvířecích mazlíčcích se dozvíte na stránkách
CHS Z NIFLHEIMU.


OBLÍBENÉ OSOBNÍ:
Amon Amarth
Deicide
Metal Map Of Europe
Brutal Assault
Shindy Productions
Stíny plamenů
Červený trpaslík CZ
Moje obrázky a kresby


Krysa obrovská, Gambijská krysa, Křečkomyš gambijská
Těmito názvy bývá označován druh Cricetomis Gambianus



Rychlý souhrn:

Průměrný věk: 5 - 7 let
Velikost: 35 - 40 cm včetně ocásku kolem 90 - 95cm
Potrava: Převážně ovoce a zelenina, doplňkově zrnitá směs a sušené ovoce, jednou za čas libové maso, vejce apod. Voda v dosahu v napáječce, nepije tolik, jako např. potkan.
Doplňky potravy, vitamíny: Nejsou třeba žádné, správně živené zvíře pokryje potřebu vitamínů z přirozené stravy.
Ubikace: Klec o rozměrech nejméně 150 X 100 cm, pro jedno zvíře. Lépe zabezpečit ještě proti okousání a úniku zvířete. Pokud je zvířeti stále umožněn častý pohyb v době aktivity, je možné chovat i v menší ubikaci.
Péče: Odpovídající velikost ubikace, udržování v čistotě, podestýlka odprášené hobliny, skartovaný papír, seno apod. Kontrolovat zbytky potravy. Dodržovat režim zvířete, gambie přes den odpočívají, probouzí se večer, kdy ve své domovině vyrážejí za potravou.
Bezpečnost: Nedoporučuji jako mazlíčka k dětem, i když jsou krysky dobře ochočitelné, při úleku nebo rozrušení mohou reagovat škrábáním, útěkem, a pokud jsou zahnány do úzkých, mohou použít i zuby. Chovatel by měl mít toto na paměti, vždy, při každé manipulaci se zvířetem.


Fyzický popis

Vzhledem Gambiani připomínají nejvíce asi velkého potkana či spíše krysu. Jsou však mnohem těžší a robustnější. Jejich váha může dosahovat 1 až 3 kg. Délka těla se pohybuje v rozmezí 35 - 40 cm, spolu z úzkým ocasem, jehož poslední třetina je zcela bílá, dorůstá toto zvíře délky kolem 90ti cm. Samci bývají větší a těžší než samice. Tělo je dobře osvaleno a pokrývá je velmi krátká a přiléhavá srst v barvě našedlé aguti, která je hrubší a řidší než u potkana. Od páteře, kde je nejtmavší, směrem k bokům barva zesvětluje až ke stříbřitě šedému zbarvení na bříšku. Gambiani mají silné tlapy s bílými prsty a ostrými drápy, které jsou uzpůsobeny k vyhrabávání potravy a úkrytu. Jejich pohyb je pomalý a rozvážný, což však neznamená, že by se tato zvířata neuměla rychleji rozběhnout.
Hlavu má tato krysa podlouhlou, úzkou se špičatým čumákem a malinkýma očkama. Ouška jsou naopak velká skoro neosrstěná a kolmo postavená. Gambiani reagují na zvuky jejich natáčením do všech možných směrů.
Tato zvířata mají vyvinuté lícní kapsy, ve kterých přenášejí potravu, odtud také název křečkomyš. Tyto kapsy mohou pojmout až 100 ml a zvířata jsou tak schopná přenést za krátkou dobu do svých nor velké množství potravy. Přestože dostupné prameny uvádějí, že Gambiani mají velmi nízký podíl tělesného tuku a jsou tak citliví na chlad a změny teploty, v domácích podmínkách není problém při nevhodné skladbě potravy a překrmování z něj zakrátko vypěstovat otylé zvířátko. Při správné péči se dožívají podle dostupných pramenů 5 - 7 let, ale podle některých chovatelů to může být i více. Délka života v jejich domovině v přirozeném prostředí není zcela přesně určena vzhledem k tomu, že jsou právě často loveni pro obživu.

Stanoviště a geografický rozsah

pro zvětšení klikni na obrázek Domovinou gambijské krysy je Africký kontinent. Vyskytují se na velkém území střední Afriky na jih od Sahary až daleko k jižnímu výběžku k Botswaně. Tato zvířata obývají biotopy spíše suchých až mírných zalesněných pásem nejvýše do 3500 metrů nadmořské výšky. Jsou to typicky noční zvířata vzhledem ke skutečnosti, že v jejich domovině je přes den nepříjemné horko, které Gambiani hůře snáší. Přes den jsou tedy téměř neaktivní a za soumraku a v noci pak vyrážejí za potravou. K úkrytu využívají důmyslný systém podzemních chodeb a nor. K jejich vytvoření využívají duté stromy nebo kořenový systém. Nory jsou rozděleny na části z nichž každá slouží k nějakému účelu, zásobárna jídla, k odpočinku nebo jako záchod.
Gambijské krysy jsou ve své domovině dobrými lezci a plavci. Přestože se uvádí, že snadno překonávají výškový rozdíl až 2 metry, pohybují se spíše po zemi. V domácích podmínkách se jeví spíše jako pomalejší a těžkopádnější, asi jako starší potkaní samci.
Obě pohlaví jsou velmi teritoriální. Ve volné přírodě se vyskytují jednotlivě a své území si tvrdě brání před cizími narušiteli. Samice však častěji mohou tvořit skupinky, které se skládají z matek a jejich vrhů. Samci zůstávají obvykle v samovazbě. Přestože jsou Gambiani ve volné přírodě spíš pasivní a plaší, tedy před nebezpečím raději volí únik do úkrytu, při obraně hnízda jsou velmi odhodlaní a agresivní. Nicméně mimo hnízdo není obecně definován rozsah kam až tato zvířata brání své teritorium.

Komunikace

Gambiani používají široký rozsah zvuků jako hlavní formu komunikace mezi jedinci stejného druhu. Pokud je v domácím chovu drženo jen jedno zvíře, nejspíš chovatel mnoho těchto zvuků ani nezaznamená, krom hlasitého čichání nebo cvakání zubů, když je zvíře rozrušeno nebo naopak se mu něco líbí. Jako například drbání na krku za ušima u mého Thora :o).
Tato zvířata využívají taktéž pachové značky. Samec tak zjišťuje např. z pachové značky moči, zda je samice připravena k páření. I když je toto také součástí gambianí komunikace, rozhodně tato značení nevytvářejí v takové míře jako například potkani, kteří tak značkují své teritorium, potravu i své soukmenovce.
Gambijské krysy komunikují taktéž vizuálně, tedy řečí těla dávají najevo připravenost k útoku, páření apod.

Potrava

Křečkomyš - jak již název napovídá, Gambiani jsou hromaditelé a zásobovači. Potravu přenášejí v lícních vacích aby jí následně uschovali ve svém hnízdě. Jsou to všežravá zvířata a živí se vším co mohou najít, od různých kořínků, zrn, ořechů, převážně jejich potravu tvoří ovocná složka a v menším množství bílkovinnou část doplňuje různý hmyz nebo červi.
Více o výživě v domácím prostředí v samostatné sekci.

Reprodukce

Krysy obrovské pohlavně dospívají kolem 5. - 6. měsíce. V přírodě obvykle odchovávají mláďata v letním období. Říje samice se pohybuje v průměru v rozmezí od 1,4 do 7,8 dnů v cyklech 3 - 15 dnů. Tento cyklus bývá často dost nepravidelný v závislosti na mnoha vnějších faktorech. Např. životní prostředí, v zajetí i na přítomnosti samce. Březost trvá obvykle 30 - 32 dní. V době březosti, při porodu a v době starosti o mladé bývají samice značně agresivní. Rodí se 1 - 5 mláďat s průměrnou porodní hmotností 25,70 gramů. Mláďata se rodí slepá a holá. (Pro zajímavost novorozené mládě Gambie je asi tak velké jako desetidenní mládě potkana.) Kolem čtrnáctého dne života se mláďatům začínají otevírat zvukovody, prohlédnou zpravidla 21. - 23. den. Ovšem může to být i o pár dní později. V tuto dobu začínají také plně přijímat pevnou stravu. Odstaveni mohou být mladí již v 28. dni, zcela nezávislí se stávají 30. den, přesto však stále zůstávají v přítomnosti matky. V domácím chovu neodstavujeme mláďata Gambianů dříve než v šesti týdnech.

Hospodářský význam

Největší hospodářský dopad mají Gambiani jako zdroj potravy v Africe. Jejich maso je považováno za velmi chutné zpestření jídelníčku a jsou proto loveni a dokonce pěstováni na farmách k tomuto účelu. Lov vedl k výraznému poklesu jejich polulace ve volné přírodě. Přesto, že hrozí reálné nebezpečí, že by tento druh mohl být vyhuben, vzhledem k rychlému rozmnožování v přirozeném prostředí, jejich stav nedosáhl úrovně kriticky ohrožených druhů. Gambijské krysy v přírodě napomáhají k udržení populace hmyzu pod kontrolou. Hlavní příznivý dopad těchto zvířat na ekosystém je, že působí jako dopravci semen rostlin, když se živí jejich plody.
Tato zvířata čas od času proniknou také do měst a obydlených oblastí, kde pak mohou působit jako škodná a je třeba je odtud vytlačit.
Krom člověka nemají Gambiani ve volné přírodě prakticky žádného přirozeného nepřítele. Bylo zaznamenáno několik případů, kdy se draví ptáci živili gambianím masem avšak cíleně tato zvířata neloví. Pro člověka mají Gambiani přínos též jako pokusná zvířata, poskytují tak množství informací o fyziologii a chování hlodavců.

Přestože gambijské krysy nedosahují takové inteligence a nejsou tak oddanými společníky jako třeba laboratorní potkan, rozhodně patří mezi ty inteligentnější hlodavce, jejichž potenciál člověk může využít. V Mosambiku pracuje belgický tým pyrotechniků APOPO, který tato zvířata využívá k vyhledávání podzemních min. Gambiani tak pomáhají člověku vyčistit půdu, která tak leží ladem od roku 1992, kdy zemi zasáhly občanské nepokoje. Využití těchto zvířat se v procesu odminování velice osvědčilo a dokonce předčí i pomoc psů nebo detektorů kovů. Detektory totiž narozdíl od zvířete reagují na jakýkoli kus kovu v zemi a psi jsou vzhledem ke své hmotnosti dost znevýhodněni a může se stát, že pokud na minu šlápnou, mohou ji odpálit. Krysy, stejně jako psi, dokáží minu najít až 20 cm hluboko pod povrchem, ale protože jsou mnohem lehčí, mohou v minovém poli nerušeně pobíhat. Jejich "spotřeba" je tedy oproti psům mnohem nižší. Taktéž pořízení a vycvičení je v tamních podmínkách mnohem snažší levnější a hlavně rychlejší než u psů.

Krysy obrovské se též začínají dostávat do povědomí jako domácí mazlíčci. Jedná se však stále o nedomestikovaná zvířata, která jsou poměrně velká a jejich chov vyžaduje dostatečné zkušenosti s chovem hlodavců Je třeba Gambianům dopřát odpovídající podmínky, tedy je nutné pokrýt relativně vysoké nároky na prostor a výživu těchto zvířat. Rozhodně nejsou doporučováni jako mazlíčci k dětem.
Copyright © Nifl/Chs Z Niflheimu 2007 - 2008
Kopírování bez souhlasu autora zakázáno